PÖRKÖLT SZALON

"Kóstold meg embörös adagjainkat!"

uj_kep.jpg


A pörkölt a gulyás finomított vátlozata

A gulyás alapjait képezi, az egyedüli parasztételek, melyek a nemesi és a polgári konyhákban is teret hódítottak.


Nemzeti étellé válása a II. József reformtörekvései ellen fellépő nemesi ellenzéknek köszönhető, akik a köznép gulyáshús ételét mutatták fel (a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett) a magyar kultúra önállóságának jeleként, annak ellenére, hogy a paprikás ételek nem voltak hagyományosnak nevezhetőek, hiszen a paprika használata nem tekintett vissza hosszú múltra.


A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. Az Alföldön a paprikás hús, azaz pörkölt, akkor szorította ki a kásával készült húsos ételeket, amikor az a lakodalmi ételek rangjára emelkedett az 1830-as évek és az 1900-as évek között. Az 1860-as évektől az Alföldről szóló leírások a pörkölt ételt a leggyakoribb húsételként, minden lehetséges ünnepi alkalom ételeként említik.


Tevékenységünket 1998-ban helyben, csongrádmegyében kezdtük. Szép számmal főztünk lakodalmakban, falusi és városi rendezvényeken eggyaránt.

Célunk az igazi lakodalmas pörköltek megismertetése a fővárosban. Ezekkel az ízekkel az alföldi rendezvények hangulatába csöppenhet. Pörköltjaink messze elismert ízvilágukat a hagyományos elkészítési mód,a makói hagyma,a szegedi paprika,és a nagyapáinktól ellesett tradícionális receptek adják.

Számunkra fontos a régi magyaros,méltatlanul elfelejtett parasztos ízek fentartása, amiket sajnos egyre inkább kiváltanak más nemzetek gyorséttermei.

Pörköltjeink a közhiedelemmel ellentétben nem a töménytelen zsírtol laktatósak hanem a kiváló magyar alapanyagok összhangjátol.

Ebben a rohanó világban egymásra sincs időnk, nem hogy órákat főzéssel töltsünk.

Időt és pénzt spórol meg, ha a háziasszonynak nem kell órákat ácsorognia a konyhába egy-egy pörkölt megfőzése mellett. Emellett az otthon elkészített pár adag pörkölt, sosem lessz olyan mint nagy mennyiségbe bográcsba vagy üstbe főzőtt étel.

Üzletünkbe a mindig friss termékeinket, várakozás nélkül vásárolhatja meg.

Helyben fogyasztás és kiszállításra is lehetőség van.kukta.jpg


Pörkölt vicc


Anyós utolsó óráit nyomja az ágyban, egyszerre csak ínycsiklandó pörköltillat csípi meg az orrát:- Kisfiam! - inti magához az unokáját - Itt a kanalam, menj ki a konyhába, és hozzál a nagymaminak egy kis kóstolót!A gyerek nemsokára üres kanállal tér vissza:- Apu a kezemre csapott, és azt mondta: ,,Teszed le rögtön?! A pörkölt a torra készül!"
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!                           terkep2.jpg
hosszu.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 4
Heti: 22
Havi: 56
Össz.: 25 636

Látogatottság növelés
Oldal: Bemutatkozás
PÖRKÖLT SZALON - © 2008 - 2019 - porkoltszalon.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »